ÇİFTÇİLER AYAKKABI Selami Çiftçi: “Yabancılar, global standartlara sahip üreticilerle çalışmak istiyor.”

“Sektörün önü çok açık. Yurtdışından dünya devi firmalar Türkiye’ye gelmek istiyor. Bizimle çok sayıda büyük marka iletişime geçti ve iş birliği önerdi.”

Çiftçiler Ayakkabı - Selami Çiftçi

Merhaba, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1980 Siirt doğumluyum, Hakkâri Yüksekova’da büyüdüm. İlkokul ve ortaokulu orada tamamladım. 1993 yılında ailemle birlikte İstanbul’a yerleştik.  Gelir gelmez ayakkabıcılık mesleğine başladım. Ayakkabıcılıkta çıraklıktan başlayarak yetiştim. 2000 yılından sonra kendi fabrikamızı kurduk. İşimizi sevdiğimiz için de hala buradayız. Ayakkabı işine başladığınız zaman asla bırakamıyorsunuz.

Çiftçiler Ayakkabı’nın müşterileri ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

İlk başlarda toptan olarak Anadolu’ya, yerel pazarlara çalıştık. 2008 krizinden sonra çeşitli kararlar alarak kendi markamızla üretim yapmayı bıraktık ve önde gelen markalar için fason üretime geçtik. Şu anda ağırlıklı olarak ülkemizin en büyük hazır giyim zincir mağazalarından olan bir marka için çalışıyoruz. Üretimimizin yüzde doksan dokuzunu bu büyük marka için yapıyoruz ve bu markanın en büyük üreticisiyiz. Günlük 25–30 bin bandında üretim yapıyoruz. Bu rakamlar bizi dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip üreticilerinden biri yapıyor.

Daha çok hangi ürünlerin üretimini yapıyorsunuz?

Sezon toplamında 50-60 farklı model çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar 200 model çalışıyoruz. Daha çok orta ve alt gelir grubuna yönelik, hızlı tüketime uygun ayakkabılar üretiyoruz. Ağırlıklı olarak suni deri modellerimiz var. Çocuk, kadın ve erkeklerin giyebileceği her türlü ayakkabıyı üretiyoruz. Son dönemde aktif spor ayakkabıların ön plana çıktığını söyleyebilirim. Tabii bu durum mevsimine göre değişiyor.

Neden tercih ediliyorsunuz?

Tercih edilmemizdeki en önemli etken kaliteli hizmet anlayışımız ve fiyat politikamız. Tüm tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle peşin çalışıyoruz. Bu şekilde çok uygun fiyatlar verebiliyor ve nakit gücümüzü doğrudan piyasaya yansıtabiliyoruz. Güçlü Ar-Ge bölümümüz ve yüksek üretim kapasitemiz de tercih edilmemizde önde gelen özelliklerimizden.

Sektörel anlamda şirketinizi farklı kılan özellikleriniz nelerdir?

Ar-Ge’de ve üretim süreçlerinde çok hızlıyız. Müşterilerimizin taleplerini neredeyse aynı gün içinde karşılayabiliyoruz. Bizden istenilen numune ve ürünleri çok hızlı ve istenilen özelliklerde en kısa sürede üretebiliyoruz. Zamanın, kimi durumlarda, hayatî bir öneme sahip olduğu günümüz rekabet ortamında müşterilerimiz için olağanüstü bir rahatlık ve eşsiz fırsatlar sunuyoruz. Ar-Ge bölümümüzde 25 uzman arkadaşımız çalışıyor. Ayrıca kesim, dikim ve stil bölümlerimizde de alanında yetkin çok sayıda çalışanımız var.

Bugün için sektörünüzün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Piyasalar sıkıntılı, ancak sektörün geleceğini parlak görüyorum. En büyük sorun vadelerin çok uzun ve profesyonel ticaret anlayışının gelişmemiş olması. Sektörümüzde merdiven altı çalışanlar piyasayı zorluyor. Kayıt dışılık, haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Maalesef sektörel standartlara uymayan çok sayıda firma var. Ayakkabıcılık bitmeyecek, önü açık bir sektör. Ayakkabı zorunlu bir ihtiyaç, herkesin kullandığı bir ürün. Bu nedenle dönemsel sıkıntılar kısa zamanda aşılacaktır. Biz tamamen vadesiz ve borçsuz çalışıyoruz.

Yabancı yatırımcının Türkiye’deki sektöre bakışı nasıl?

Sektörün önü çok açık. Yurt dışından dünya devi firmalar Türkiye’ye gelmek istiyor. Bizimle çok sayıda büyük marka iletişime geçti ve iş birliği önerdi. Ancak tam kapasite çalıştığımız için şimdilik bu gibi iş birliklerine giremiyoruz. Bununla birlikte, yurt dışından ülkemizde üretim yapmak isteyen bu büyük markalar sosyal haklar, üretim standartları, iş güvenliği, çevre ve mali sorumluluklar gibi alanlarda yetkin ve global standartlara sahip üreticilerle çalışmak istiyor. Böyle üretici sayısı maalesef çok değil. Yan sanayi için de aynı durumlar geçerli. Biz bu standartlara sahibiz ve bizim gibi üreticiler için önümüzdeki dönem büyük fırsatlar sunuyor. Ayrıca Çin’de artan üretim maliyetleri de pek çok sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de Amerika ve Avrupa ülkelerini yeni pazar arayışlarına yönlendirdi. Lojistik imkânlarımız, genç nüfusumuz ve hızlı üretim yapabiliyor oluşumuz ülkemizi öne çıkarıyor.

Palamut Group’la ilişkileriniz nasıl?

Ayakkabılarımızda kullandığımız hammaddenin yüzde yirmisi ithal, yüzde seksen yerli üretim. Palamut Group’la ağırlıklı olarak ithal ürünlerde çalışıyoruz. Çok güzel ve ilk günden beri verimli bir ilişkimiz var. Tedarikçilerimiz arasında önemli bir yerdeler ve kendileri takdir ettiğimiz iş ortaklarımızdan. Sözünde duran, zamanında teslimat yapan, sorumluluk sahibi bir şirket.

Nasıl bir patronsunuz?

Sabah sekiz akşam altı buçuk çalışıyoruz. Bizim işimizde patronluk olmuyor. Ben de çıraklıktan geldiğim için patron-işçi gibi değil, ilişkilerimiz daha çok abi-kardeş şeklinde ilerliyor. Hemen her gün üretime inerim, kontrol ederim. Çalışanlarımın sıkıntıları varsa dinlerim, yardımcı olurum. Ayrıca bu özelliğim sadece çalışanlarımla değil, müşterilerimizle ve sektör temsilcileriyle de güçlü ve kalıcı ilişkiler geliştirmemi sağlıyor.

Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor, bunun size ve sektörünüze nasıl bir yansıması oldu?

15 Temmuz bizim için de çok önemli bir süreç oldu. Kimin duası bilmiyorum ama Rabbim hepimizi kurtardı. Suriye’de savaş ortamı var. Allah devletimize zeval vermesin, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güç versin, başımızdan eksik etmesin. Önümüzdeki dönemden umutluyum.

İş dışında neler yaparsınız, memleketinizle ilişkileriniz nasıl?

İş dışında hayatımı çocuklarıma adamış durumdayım. İki oğlum var. 1 yaşında ve 3 yaşında... Hafta sonları eşim ve çocuklarımla oluyorum. Biraz asosyal olduğum söylenebilir. Elimden geldiğince arkadaşlarımla da görüşürüm. Memleketim olan Güneydoğu’ya da yatırımlar yapmak istiyoruz. Kısa süre önce devletimiz yeni bir paket açıkladı. Bölgeye yatırım yapmak isteyenler için olağanüstü imkânlar sunuluyor. Üzerimizdeki terör belası da sona ererse bölge için çok büyük işler yapılabilir hale gelecek.