İsim - Simin Bıçakcıoğlu

Ünvan- Ralli Pilotu

Başarıları - 2012, 2013, 2014, 2015 Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar Birincisi

Eğitim- Koç Üniversitesi İngilizce Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyatı

Araç kullanmaya ne zaman başladınız?

18 yaşıma girdikten sonra aldığım ehliyet ile birlikte araç kullanmaya başladım. Otomobil sporları kariyerime ise yine aynı yıl Safari Motorsports’tan aldığım eğitimle başladım.

Kaç yıldır profesyonel sürücüsünüz?

2008-2009 sezonlarında pist yarışlarına başladım.  2010 sezonunda ralli kros ve tırmanma yarışlarına katılarak tecrübemi arttırdım.  2011 sezonunda Neo Motorspor adına Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yarıştım. 2012 sezonunda Pegasus Racing adına Afşin Baydar co-pilotluğunda Fiat Punto S1600 ile yarışarak Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar ve Sınıf 5 birinciliklerimi ilan ettim. 2008 yılından bu yana edindiğim tecrübelerle 8 yıldır profesyonel olarak bu meslekle uğraşıyorum.

Bize biraz Türkiyedeki rally yarışlarından bahseder misiniz? Ne kadar sıklıkla ve nerelerde bu yarışlar yapılmakta?

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye Ralli Şampiyonası’nın etap lokasyonları her yıl değişiklik gösterebilmekte. 2016 Şampiyonası’ndan örnek vermem gerekirse bu yıl 7 etabımız var. 16-17 Nisan tarihlerinde İzmir Rallisi’ni, 14-15 Mayıs tarihlerinde ise Marmaris Rallisi’ni gerçekleştirdik. Haziran, Temmuz, Eylül ve Ekim aylarında sırası ile Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve 2 kez İstanbul Rallisi düzenlenecek.

Hiç bir yarışınız iptal edildi mi? Edildiyse neden?

Türkiye’de çok sık rastlanılan bir durum değil ancak en son hatırladığım 2013 yılında 34. İstanbul Rallisi iptal edildi. Sebebi ise ciddi beklentinin üzerinde bir yağmur yağmasıydı.

Türkiye uluslararası rallilere katılıyor mu? Siz hiç yurtdışında bir ralli şampiyonasına katılmayı düşünüyor musunuz? Hedefleriniz arasında var mı?

Öncelikle Türkiye’nin en iyi kadın pilotu olmak gibi bir hedefim vardı ve aslına bakarsanız 4 yıl üst üste Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar Birincisi olarak bu hedefime ulaştığımı düşünüyorum.  2016 yılında da 5. kez aynı başarıyı yakalamayı ve Türkiye otomobil sporları tarihinde bir ilki başarmayı istiyorum.

Avrupa’da yarışmak 2016 hedeflerim arasında yer alıyor. Takip ettiğim ve ilgilendiğim yarışlar var ancak henüz netlik kazanmadı.

Bir kadın rallici olarak, erkeklerle rekabet  içerisinde bulunmak nasıl bir duygu?

Erkeklerin domine ettiği bir spor dalında kadın olmanızın belki de tek avantajı insanların size olan hayran bakışları ve “vay be” demeleri. Özellikle başarılı bir kadınsanız, birçok kadın tarafından rol model olarak tanımlanıyorsunuz. Kariyeriniz ve başarı hikayenizi insanlar daha çok merak ediyor.

Fakat gerek fiziksel gerek kullanım açısından rallide erkeklere nazaran birçok zorlukla karşı karşıyayız. Motorsporları öncelikle güç isteyen bir spor yani fiziki kondisyonunuzun çok iyi olması gerekiyor. Bu yüzden fitness ve pilates yaparak bu aradaki açığı kapatmaya çalışıyorum.

Maddi gelirinizi nasıl sağlıyorsunuz? Siz de bu rekabetin içerisinde olmak için harcama yapıyor musunuz?

Rallide hedeflerimize ulaşmak için ciddi bütçelere ihtiyacımız var. Bütçeyi sponsorlar aracılığı ile karşılayabiliyoruz. Aracımız ve kıyafetlerimiz standart araçlara oranla daha hızlı ve güvenlikli olmak zorunda. Bunlar da yüksek teknoloji ürünü olduğu için biraz maliyetli olabiliyor. Aracın bakım ve iyileştirme maliyetlerini de düşünürseniz biraz pahalı bir spor sayılabilir.  Ama bu bütçe sorunlarını da sponsorlarımızla aşıyoruz. Başarılarımız arttıkça sponsorluk talepleri gelerek daha büyük başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Çünkü başaracağımıza inanan ve her anlamda destek verenlere karşı sorumluluğumuz artıyor.  2016 sezonu için Türkiye’nin önde gelen yazılım firmasıCPM ve ayakkabıyan sanayi sektörünün lider firmasıPalamut Group ile yollarımız daha büyük başarılar için kesişti.

Sponsorlarım tüm bedelleri karşılıyor fakat bunun yanı sıra kurduğum lojistik firmasında halen üst düzey yöneticilik görevime de devam ediyorum.

Aracınızı yarışlara hazırlamak size ne kadara maal oluyor? Amerika ve Avrupadan bir farkı var mı?

Bu tamamen yarıştığınız araca ve hedefleriniz ile ilgili. Her sene bir maliyet çalışması yapıyoruz, Avrupa ve Amerika ile kıyasladığımız da daha uygun bütçeler diyebilirim. Ama yıl ortalamasına bakıldığında yarış otomobilim için harcadığım para diğer dünya ülkelerine kıyasla oldukça yüksek. Aracımızın belki de %60’nı yurt dışından aldığımız parçalarla hazırlıyoruz. %40’lık dilimde daha tutarlı olmaya özen gösteriyoruz. Teknik ekibimiz sezon öncesi gerekli tüm ar-ge çalışmalarını tamamlayarak ortaya o sene için öngördüğümüz bütçeye uygun bir araç hazırlamaya özen gösteriyor. Aracımdaki her parçayı bizzat kendim seçmeye de özen gösteriyorum, aracını yakından tanıyan ve ona en hakim olan Siz olmalısınız, sonuçta ralli etabında yarışan Siz ve co-pilotunuz.  Bu nedenle gerekirse teknik ekibinizi yönlendirmeli ihtiyaçlarınızı net aktarmalısınız.

Pistlerde olmasaydınız rally adına nerede olmak isterdiniz?

Kendi takımımı kurup, takım patronluğunu bir kadın olarak en iyi şekilde yapabilirim mesela :)

İranlı başka bir kadın pilot veya co-pilot biliyor musunuz? Türk kadın pilotlardan farkı nedir sizce?

Benim gibi kadın bir pilot olan Laleh Seddigh’i tanıyorum. Ülkenizde başarılı bir kariyeri olduğunu biliyorum.

Otomobil sporlarında üstünlük kelimesini çok sevmiyorum. Yarışı kazanmanızı sağlayan bir çok faktör var; motivasyonunuz, hazırlık aşamanız, yarıştığınız etap, ekibiniz, hava şartları vb... Üstünlük yerine stratejinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu spora ilgi duyan ve profesyonelce ilgilenen sporcuların zamanla yetenek kazanabildiklerini ve çok iyi noktalara geldiğini gördüm. Bu nedenle İranlı sporcuların, Türk sporculardan ya da Türk sporcuların İranlı sporculardan bir farkı üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum.

Ralli yarışcısı olmayı Türkiyede nasıl öğrendiniz? Hangi kursları gördünüz?

Küçüklüğümden beri otomobillere karşı bir ilgim vardı. Ailem de bunu farketmiş olmalı ki ehliyetimi aldıktan sonra beni yönlendirerek destek verdiler.

2008-2009 sezonlarında Honda Type-R ile pist yarışlarına katıldım. 2010 sezonunda grup N Fiat Palio ile rallikros ve tırmanma yarışlarına katılarak tecrübemi artırdım. 2011 sezonunda Ford Fiesta ST direksiyonuna geçtim ve Neo Motorspor adına Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yarıştım. 2012 sezonunda Pegasus Racing adına Afşin Baydar co-pilotluğunda Evolution VIII ile yarışarak, Türkiye Ralli Kadın Pilotlar ve Sınıf 5 birinciliklerimi kazandım. Türkiye'deki eğitim programları haricinde İtalya'da Vittorio Caneva Rally School, Norveç'te John Haugland Winter Rally School'da eğitim aldım.

Ralli severlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Ralliyi en çok sevmemi sağlayan nedenler yarış ve takım atmosferi… Adrenalinin en üst seviyelerde yaşandığı bir spor dalı, hızlı olmanız aynı zamanda doğru kararlar almanız gerekiyor. Burada co-pilot ile çok iyi anlaşmanız da önemli. Bu yüzden takım olarak hareket etmek olmazsa olmazınız. Ralli pilotu olmak isteyenlere önerim her sporda olduğu gibi çok çalışmaları... Öncelikle bu işin eğitimini alarak başlamalılar.

Ralli severlere ise mesajım bu spora sahip çıksınlar, ilgi ne kadar yüksek olursa bu sporun standartları, örneğin televizyon canlı yayınları ve genç sporcular için eğitim olanaklarının artacağına inanıyorum.

انقر للحصول على الأرابيش